|
Vliedberg "Bergweg".
Aan de Bergweg bij het dorp Biggekerke (gemeente Veere) ligt de vliedberg "Bergweg".De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 46138.
De datering van de vliedberg is 10e - 13e eeuw.
De vliedberg Bergweg is 4 meter hoog, heeft een doorsnede van +30 meter en is niet omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
Vliedberg Bergweg had in 1834 een hoogte van 8 tot 10 meter en was omgeven door een gracht, nu is de vliedberg omgeven door akkerland en begroeid met kruiden en gras. Dat de vliedberg niet langer zijn eigenlijke hoogte heeft behouden komt omdat burgemeester L. Simonse de berg heeft laten afgraven omdat er met die grond een flinke put gedempt kon worden. Op ca 50 meter afstand van de vliedberg is een hoeve gelegen die nog wel een omringende sloot heeft. Als we de oude landkaart van Walcheren bekijken dan is te zien dat het gebied rond Biggekerke er vroeger heel anders uit zag dan tegenwoordig. Het bestond destijds uit schorren en slikken, gescheiden door ondiepe watergeulen die in de loop der jaren aan elkaar slibden. Biggekerke is een uitsluitend agrarisch dorp is geweest, lag in een gebied dat nog al eens last had van overstromingen. Vandaar ook dat er in de omgeving van Biggekerke een zeven tal "vliedbergen" voorkwamen waar de bewoners destijds een veilig toevluchtsoord vonden bij overstromingen.
Later werden deze vliedbergen aan hun oorspronkelijke bestemming onttrokken en werden ze gebruikt om er het vee te laten grazen. Van de huidige vliedberg aan de Bergweg is verder weinig bekend. Vermoedelijk is deze vliedberg vroeger alleen gebruikt als toevluchtsoord bij overstromingen.
Zoals het in vele dorpen op Walcheren het geval is, domineren ook in Biggekerke de kerk en de molen het dorpsbeeld. Aan de zuidzijde staat de gedeeltelijk ingebouwde toren en het koor van de hervormde kerk van Biggekerke dateren van rond 1400. Verder heeft Biggekerke zuiver Zeeuws water dat gevonden wordt in een bron genaamd de "Bel van Bekerke" (Biggekerke).
Vliedberg "Schuitvlotstraat".
Aan de Schuitvlotstraat in het dorp Biggekerke (gemeente Veere) ligt de vliedberg "Schuitvlotstraat".De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 46136.
De datering van de vliedberg is 10e - 13e eeuw.
De vliedberg Schuitvlotstraat is 3,6 meter hoog, heeft een doorsnede van +25 meter en is niet omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
Biggekerke ligt in het westelijk deel van de polder Walcheren. De naam wordt uitgesproken op diverse spreekwijzen; Beekerke, Beekareke of Beeken.
Biggekerke bestond destijds uit schorren en slikken, gescheiden door ondiepe watergeulen, die in de loop der jaren aan elkaar slibden.
Het uitsluitend agrarische dorp is een typisch Walchers ringdorp en bezat vroeger een zevental vliedbergen en was een heerlijkheid dat de naam droeg van zijn ambachtsheer, heer Biggo.
Van de huidige vliedberg aan de Schuitvlotstraat is verder weinig bekend. Vermoedelijk is deze vliedberg vroeger alleen gebruikt als toevluchtsoord bij overstromingen.
Vliedberg "Zoutelandseweg".
Aan de Zoutelandseweg in het dorp Biggekerke (gemeente Veere) ligt de vliedberg "Zoutelandseweg".De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 46135.
De datering van de vliedberg is 10e - 13e eeuw.
De vliedberg Zoutelandseweg is 3,6 meter hoog, heeft een doorsnede van +30 meter en is gedeeltelijk omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
Vliedberg Zoutelandseweg ligt ten oosten van de kerk. Van de huidige vliedberg aan de Zoutelandseweg is verder weinig bekend.
Op een oude kadastrale kaart van 1832-1850 toont bij deze vliedberg van Biggekerke een hoefijzervormige gracht maar of deze een functie heeft gehad is verder niet bekend. Vermoedelijk is deze vliedberg vroeger alleen gebruikt als toevluchtsoord bij overstromingen.
Biggekerke was ooit eigendom van de gemeente Vlissingen maar is in 1966, samen met Koudekerke en Zoutelande, toegevoegd aan de nieuwe gemeente Valkenisse. In 1997 Werd ook de gemeente Valkenisse opgeheven en nu maakt Biggekerke deel uit van de gemeente Veere.
De kerk in Biggekerke stamt uit 1400, evenals de gedeelteijk ingebouwde toren en het koor in de hervormde kerk.
Een ringdorp is een kerk als centrum met daaromheen een ring van straten. Vroeger was er op het Dorpsplein een vuilnisbelt gelegen die de naam "Assiepit" droeg.